Geloven Leren

Opinie en tools voor wie begaan is met het katholieke geloof


Monseigneur Pope

Kan jij ook zo’n deugd hebben van een goed onderbouwd, vlot geschreven, scherp opinierend artikel over geloof? Ben je ook dat onderhuidse weg-met-ons en alles-is-even-goed-relativisme zo beu als koude pap? Het katholieke geloof is geen koude pap, maar de inlandse bereiding heeft er spijtig genoeg veel van weg…

Gelukkig is ons geloof bij uitstek universeel en kunnen we dus zonder probleem over de grenzen kijken. Er zijn honderden goeie internationale blogs, waarvan ik er enkele tientallen Engelstalige in mijn nieuwslezer heb geprogrammeerd. Een daarvan steekt met kop en schouders boven de rest uit: de blog van msgr. Charles Pope, een priester uit het bisdom Washington DC in de VS.

Msgr. Charles Pope Msgr. Charles Pope

Msgr. Pope is priester in een parochie van afro-americans die getuigt dat nieuwe evangelisatie een kwestie is van de dagelijkse en praktische verwezenlijking van het geloof in kleine dingen, maar zijn teksten tonen aan dat deze praktische orientatie wel degelijk berust op een oerdegelijk inhoudelijk fundament! De website van zijn parochie bevat veel teksten van msgr. Pope, zelfs geluidsopnames van al zijn homilieen!

Zijn artikelen getuigen van een heldere kijk op de katholieke kerk en haar geloof. Veel blogs kan je leuk vinden omdat ze op ietwat provocatieve wijze een mening ventileren waarin je je kan vinden. Pope’s blog geeft dat ‘vertrouwde’ gevoel ook, maar gaat toch een stapje verder. Van zijn blog kan je regelmatig ook nog wat opsteken. Hij schotelt zeker niet altijd dezelfde herkauwde kost voor.

Een artikel is pas echt goed als het niet alleen de waarheid zegt, maar tegelijk ook een uitdaging oplegt voor je eigen geloofsleven. Uit een goed artikel moet je enkele aandachtspunten kunnen halen waarvan je beseft dat je er in je geloofsontwikkeling nog verder aan moet werken. Niet om schuldbesef op te roepen, maar om te groeien. Als je dat gevoel hebt, dan is de lectuur en de tijd die je eraan besteedt tenminste geen nutteloos tijdverdrijf…

Hetzelfde gevoel heb ik bij de dagelijkse homilieen van die andere Pope, Franciscus. Die worden nog altijd ijverig naar het Nederlands vertaald en hebben sinds de website van het Vaticaan herwerkt werd, een volwaardige plaats gekregen in de rubrieken van RKDocumenten. Het oude overzicht is ook nog steeds beschikbaar.

Als afsluiter krijg je een stevige greep uit de verscheiden onderwerpen die msgr. Pope de jongste maand behandelde. Het is haast onvoorstelbaar hoe hij het voor mekaar krijgt… veel slapen doet hij niet, denk ik.

Verwante onderwerpen...