Geloven Leren

Opinie en tools voor wie begaan is met het katholieke geloof


Aandacht! Aandacht!

Bidden is aandacht geven aan Iemand die je niet kan zien of niet kan horen. Dat is niet vanzelfsprekend. Mensen zijn geneigd hun aandacht te vestigen op wat om hen heen is. En zelfs al heb je iets waarop je je aandacht wil vestigen, dan nog is het moeilijk om je aandacht er langere tijd bij te houden. Mensen zijn ook geneigd zelf aandacht te vragen. Zeker kinderen.

Nikolaas Sintobin postte onlangs op Instagram enkele foto’s van een kapel in Wenen waardoor hij blijkbaar gecharmeerd was. Naar mijn smaak veel te sobere architectuur. Betonnen muren en een stalen altaar. Geen afbeeldingen, zelfs geen kruisbeeld. Wel een prominente positie voor het tabernakel, gelukkig.

Na weer een slapengaan waarbij de kinderen eigenlijk alleen bezig waren met aandacht trekken op zichzelf en met aandacht te geven aan mekaar en alles om hen heen, en niet met het gebed, begrijp ik beter wat zo’n architectuur beoogt. Zelfs een geestelijke heeft het blijkbaar soms moeilijk de aandacht bij het gebed te houden.

Verwante onderwerpen...

 • Zoals het klokje in de stad tikt…

  Het komt wel eens voor dat je met mensen die je niet kent een praatje moet maken en dan gaat het vaak over …

 • Jezus als puber

  Dit berichtje is er een van weinig woorden. Wie thuis een puber heeft, zal het tafereel in bovenstaand prentje wel …

 • De grootste Adventskalender

  Alledaags Geloven is in feite een heel grote adventskalender, die het hele jaar doorloopt. Elke dag zijn er weer nieuwe …

 • Kerstkorting op katholieke boekjes

  De drukkerij die het _print-on-demand-_drukwerk verzorgt voor de boekjes onder de rubriek “Katholieke boeken om …

 • Alledaags Geloven op Facebook

  Facebook is een lastig medium, zeker als je ervan afstand wil houden. Naar het schijnt is het voor veel gebruikers een …